El voluntariat: una definició…però, per què voluntari/a?

Segur que coneixes algú que ho és. Parlen de bones experiències fent el bé arreu. Segur que t’han parlat de les coses bones…i potser de les dolentes.
Tots sabem què és el voluntariat, o almenys tenim una idea més o menys concreta. Segur que ens posaríem d’acord en una definició més o menys com aquesta:

“És una decisió que es pren de forma reflexiva i responsable i que suposa un compromís adquirit lliurement. Generalment consisteix en dur a terme tasques en benefici de la comunitat o d’un col•lectiu concret de forma desinteressada, sense contraprestació econòmica.
Està basat en l’altruisme i la solidaritat i la intervenció és de forma continuada i regular. La tasca desenvolupada és complementaria a la d’altres agents. Es realitza en el marc d’una organització, dins d’uns programes i uns projectes clarament estructurats i definits.
La participació és la base de la intervenció, que intenta actuar a la base real dels problemes que la organització detecta. Aquesta, s’encarrega també de guiar, formar i capacitar en la mesura del possible als voluntaris.”

La-Plataforma-del-Voluntariado-de-Mérida-lanza-una-campaña-para-impulsar-esta-actividad-entre-la-tercera-edad-Vidactiva
L’altruïsme i la solidaritat són la base del voluntariat

 

Fins aquí bé. Probablement podríem matisar alguns aspectes i debatre’ls per arribar a un consens i trobar una definició més adequada. Però aquesta entrada pretén donar èmfasi precisament a allò que no hem inclòs fins aquí: els beneficis del voluntariat i al voluntari/a.

Ens sembla obvi dir que constitueix una molt important contribució a la societat, ajudant a col•lectius necessitats… Així que intentarem ressaltar aquells avantatges que aporten a la organització i al servei i que sovint passen desapercebuts:
• Els voluntaris incrementen el nombre de serveis disponibles cap als usuaris així com la seva qualitat, podent dedicar més temps i una atenció més individualitzada a cadascú d’ells.

• Faciliten el treball en equip, augmentant els recursos tècnics o professionals de la organització.

• És possible que siguin més lliures per formular crítiques, aportant a la organització diferents visions de la realitat i podent contribuir amb noves formes d’intervenció, ampliant l’àmbit d’actuació d’aquesta.

I quins avantatges s’emporta el voluntari?

• El voluntari adquireix experiència laboral i habilitats professionals. Coneixements que poden augmentar la possibilitat de formar-se i, per exemple, aconseguir una feina.
• Poden aprendre quelcom nou i fer coses diferents. En el nostre cas, el col•lectiu de la gent gran representa una font immensa i inesgotable de coneixement. Les experiències de vida de les persones grans son una guia indispensable per qualsevol de nosaltres.
• Conèixer noves persones i fer noves amistats. Voluntaris/es, usuaris/es, responsables…configuren un grup de persones sensibilitzades, dinàmiques i interessades per temàtiques de caire social que configuren una xarxa en la que tothom és acceptat i valorat. En aquest context, les persones comparteixen activitats i experiències i s’estableixen llaços que d’una altra manera no podrien formar-se.

voluntariado1
Qui dóna desinteressadament als altres s’emporta reconeixement i benestar.

Segur que hi ha coses que no t’agraden, que voldries canviar o que fossin diferents…En primer lloc cal dir que els voluntaris són persones que tenen una gran credibilitat, ja que realitzen una tasca sense rebre diners a canvi. La seva aportació facilita la cooperació entre els membres de la comunitat, però va més enllà, inclou una defensa activa dels drets dels ciutadans. En la vessant política, poden aconseguir que un gran nombre de persones prengui consciència dels problemes de la societat i de les causes que els generen. És un dels mètodes disponibles per canviar les coses que no ens agraden i per educar en solidaritat. Podem dir que és un element clau mitjançant el qual les persones poden demostrar el seu compromís amb la societat.

Així que…si tu també creus en el potencial del voluntariat, tant per tu com per la tasca que pots fer pels altres et convidem a coneixe’ns a la següent adreça:
C/ Elkano 24-26, baixos
08004 Barcelona
93.443.21.72

Obert de dilluns a divendres de 10h a 13.30h i de 17h a 21h

Correu electrònic: acompanyamentalagentgran@gmail.com

O omplint fàcilment aquest formulari

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close